När du har hamnat i Columbus, har du hamnat i delstaten Ohios huvudstad. Dock är det faktiskt betydligt lugnare här än i till exempel Cleveland, där storstadspulsen är påtagligare. Columbus är dessutom en väldigt vacker och charmig stad, med många fina och storartade byggnader och en intressant bakgrund. För dig som är intresserad av att hyra bil i Columbus, är följande guide en hjälp på traven. Med en hyrbil kommer du långt och kan se hela Ohios delstat.

Var kan jag hyra bil i Columbus?

Både vid flygplatsen John Glenn Columbus International Airport och inne i centrum går det att komma i kontakt med biluthyrningsfirmor. Vid flygplatsen hittar du firmorna i ankomsthallen på terminalen och det är bara en kortare bit bort som parkeringen för bilarna finns. Firmor som Avis, Hertz och Enterprise finns att tillgå. Bland bilmodellerna kan du hitta både SUV:ar, minivans och större/mindre bilmodeller med bekväm utrustning. I USA är bilarna välutrustade och sköna att sitta och köra i, eftersom många amerikanare ser bilen nästan som sitt andra hem.

De firmor som syns mest inne i Columbus, är Enterprise Rent A Car och Budget. Du kan till exempel hitta dem i Downtown, vid stadsdelen Arlington, Westside, Bethel Road, Nike Station Way m.fl. Du hittar flest firmor i de centrala och de norra delarna av staden, medan de södra är relativt fattiga på hyrbilsföretag. Boka gärna i förväg för biluthyrning i USA, då det oftast blir billigare. Undvik att falla för biluthyrarens påstridiga sätt att vilja få dig att köpa till extraförsäkringar eller uppgraderingar. Detta är nästan alltid helt i onödan och kostar skjortan.

Hitta den bästa parkeringen i Columbus

I Columbus kan du både parkera gratis eller för en relativt billig slant om man ser det med amerikanska mått mätt. I de norra stadsdelarna finns Easton Parking på Fenlon Street som är helt avgiftsfri och i närheten har du även flera parkeringshus som East Garage och South Garage. I centrum hittar du både parkering och parkeringshus i stort antal. Prova till exempel 14th & Elm Garage eller Arena Crossing Garage.

Parkeringspriser

Ju närmare centrum du kommer, desto dyrare är det att stå med bilen. Räkna med 5-10 USD i timmen på parkeringsplatser och i garage under helger, och upp till 20 USD i timmen på vardagar inne i stadskärnan.
Columbus har ofta mycket billiga priser för dig som står på gatan. 0,40 – 1 USD i timmen brukar det kosta då, beroende på var bilen står parkerad (söndagar är det gratis att parkera på gatan). Ofta får du emellertid inte nyttja en parkering på detta sätt mer än i 12 timmar, men tiden varierar från stadsdel till stadsdel. I innerstaden brukar den vara kortare.

Ut och se Columbus omnejder!

Något du inte får missa att se är replika Christopher Columbus skepp av Santa Maria som ligger i hamnen. Har du dessutom turen med dig, är du i Columbus under den årliga Columbus International Auto Show och får se snygga bilar på rad utmed gatorna.

Ta annars vara på de avgiftsfria vägarna i Ohio (förutom Ohio Turnpike) och gör en tur med vänner och familj när du hyr en bil. Börja i den närliggande Franklin Park Conservatory och strosa i parken, titta på fjärilar och konst. Styr sedan kosan mot Akron som är den 5:e största staden i delstaten. Den lär vara den mest kulturella av alla Ohios städer.

Ohio är en av de delstater i USA där det bjuds på otroligt mycket kultur och historia. Mycket är välbevarat och satt i den anda som tidigare rått. Det bästa sättet att se det med egna ögon är att hyra en bil. Det är ett snabbt och prisvärt sätt att ta dig fram. I den här guiden behandlar vi den vackra staden Cincinnati som omnämnts mycket i olika serier, bland annat i Våra bästa år, där Cincinnati var lite av en tillflyktsort.

Boka din hyrbil i Cincinnati

Du kan både hämta och boka en hyrbil på Cincinnatis flygplats Northern Kentucky International Airport (CVG) samt på stadens andra flygplats West Airport. Det finns även en tredje flygplats som heter Municipal Airport, där biluthyrningsfirmor som Enterprise Rent A Car ligger. Dock är Northern Kentucky den flyghamn som flest internationella resenärer hamnar på. Här hittar du firmor som Hertz, Avis, Budget, Enterprise m.fl. Från bagageutlämningen går det shuttles till biluthyrningen och turen tar inte mer än 5 minuter.

För dig som är inne i centrum och funderar på att hyra bil, alternativt redan har bokat, finns ett flertal Enterprise och en Budget. Enterprise hittar du näst intill 10 stycken av på olika platser i staden. Ta exempelvis sikte på Elm Stret eller Reading Road. Biluthyrningsfirmorna ligger inte i en klunga på samma sätt som de brukar göra i Europa. I Cincinnati kan du hitta dem lite varstans.

Observera att du bör boka hyrbil i förväg i USA. I annat fall kan du få betala ett betydligt dyrare pris.

Parkering

I Cincinnati finns flera stora parkeringshus och många platser att stå med bilen på gatan. CCM Parking Garage på CCM Blvd är ett parkeringshus, Fountaine Square South Garage på Vine Street är ett annat. I distriktet Downtown finns det över 30 000 platser att stå på, vilket är föredelaktigt om du och ditt sällskap ska gå ut och göra stan. Prisnivåerna från gatan till parkeringsgarage varierar från 1 USD till 7 USD i timmen. Kvällar från kl. 18:00 och på söndagar är det gratis. I utkanten av staden finns det tillgänglig gratisparkering men då får du gå en bit för att komma in till staden, alternativt ta tunnelbana eller buss.

Utflyktsmål

I Cincinnati går du aldrig sysslolös men även i utkanten och i omnejderna finns mycket att göra. Vägarna förutom Ohio Turnpike är gratis att åka på. Ett tips är att bila till delstatens bästa strand som ligger i Mentor, en mindre stad i Ohio. Stranden heter Headlands Beach State Park och en biltur hit är rena drömmen. Passa på att se de romantiska fyrtornen också. Se till att åka en solig dag och ta med en stor picknick.

Våga bryta kontakten med världen för en stund och åk till Ravenwood Castle som är Ohios mest isolerade slott, i alla fall vad internet och kabel-tv anbelangar. Här finns ingen wi-fi, vacklande mobiltäckning och, som sagt, knappt några tv-kanaler. Det är helt enkelt ett gömställe för folk som vill vara ifred! Utmana dig själv och se om du kan vara utan sociala medier för några dagar.

Åk till magiska Yellow Springs i Greene County. Husen är som tagna ur en saga med vattenfall och porlande bäckar inpå knuten. Naturreservatet Glen Helen är gudomligt att vandra i.

Är du på resa i USA så är en hyrbil nästan ett måste, speciellt om du befinner dig i de inre delarna
av landet och kanske är sugen på en roadtrip. I Cleveland (Ohio) finns ett stort urplock av
hyrbilsfirmor med bekväma modeller. Vissa av hyrbilsfirmorna har en lägre prisklass, såsom Rent-A-Wreck medan andra är i den dyrare genren.

Här kan du hyra bil i Cleveland

I Cleveland hittar du många biluthyrningsföretag på olika platser i staden. Dels finner du en samling vid Cleveland Hopkins International Airport som ligger på Maplewood Avenue, och skulle du flyga till den andra flygplatsen Burke Lakefront, så finns alternativ här också. Biluthyrningen på Hopkins International Airport ligger inte inom själva flygplatsen utan i nära anslutning. En kostnadsfri transferbuss tar dig till biluthyrningsdelen på endast 5-7 minuter.

På väg in till centrum hittar du ett flertal firmor i mellanklassens priser som exempelvis ovan nämnda Rent-A-Wreck, Eagle Rent A Car samt Enterprise. I stadsdelen Downtown hittar du ett par andra hyrbilsfirmor på East 12th Street och Superior Avenue E.

Priser för att hyra bil i Cleveland

Hyrbilspriserna i USA kan variera. Ofta lär du se priser som hänger runt 400-550 kronor dygnet. Dock kan du hitta hyrbilar som endast kostar dig ca 10 USD om dagen, men då måste du vara noga med vad som ingår och vad som inte gör det, samt om det är fria mil eller inte. Fria mil är emellertid näst intill standard i USA. Du kan också hitta hyrbilar på 200-300 kr/dag där försäkring ingår, så skäms inte för att vara uppmärksam. Tänk också på att bokningar lång tid i förväg är gynnsammare än om du skulle vara ute i sista minuten.

Parkering och priser i Cleveland

Normalt måste du betala parkering i Cleveland mellan kl 08:00 och 18:00 måndag-lördag. Söndagar och röda dagar parkerar du gratis. Det är dyrare att stå i parkeringsgarage än på gatan, räkna med ca 5,50 USD/timme. Om du ska stå en längre tid lönar det sig att köpa 24-timmarsbiljett.

Runt Lakeside Avenue parkerar du relativt billigt, ca 3 USD/timmen. Det finns också en parkering vid Krause Street som endast tar 1 USD/timmen. Parkeringsmöjligheterna är annars goda både på gatan och i parkeringshus. De flesta åker bil i USA och skulle man ta bort P-platser skulle det bli ramaskri.

Tips och regler vid biluthyrning Cleveland och USA

Tänk på att om du hyr bil i USA, måste du betala extra för försäkring, medan om du bokar på nätet hemifrån kan du köpa till det. Uppgradera helst inte bilen på plats, då kostar det betydligt mer. Det är vanligt att säljaren försöker pracka på uppgraderingar och en massa onödiga försäkringar. Stå på dig!

Du måste vara minst 21 år för att hyra bil i USA, men ofta tillkommer en extra avgift om du är yngre än 25 år.

Avgifter

Ohio har en avgiftsbelagd väg, Ohio Turnpike, som skär genom hela delstaten. Du betalar på plats med kontanter eller genom ett e-pass.

På upptäcktsfärd i Cleveland

För det första ligger Cleveland vid Eriesjön och det är en fröjd att köra runt och göra små stopp längs med vattnet. Åk till den pittoreska och historiska Downtown Piqua där allt bevarats i historisk anda. Gör en utflykt till Holmes County där du kan träffa Amish-folket. För naturfrälsta är en tur till nationalparken Cuyahoga Valley National Park ett måste, med dess vidder och vandringsmöjligheter.

Det är ingen överdrift att säga att Düsseldorf är en av Tysklands mest händelserika städer. Dess läge är förträffligt med närhet till både Holland och Belgien samt till städer som Köln och Bonn. Att vistas i Düsseldorf innebär att du säkerligen vill se dig omkring, och genom att hyra en bil kan detta bli en snabb verklighet.

Att köra bil i Düsseldorf

Då Tyskland är liktydigt med kraftig biltrafik, är det lätt att hitta och jämföra många hyrbilsfirmor i städerna. I stort sett varenda tysk äger en bil, vilket märks på de många bilköerna som bildas samt den hetsiga trafiken på Autobahn. Eftersom Düsseldorf ligger i nära anslutning till både Köln och Bonn, samt inte alltför långt från Frankfurt am Main, bör du vara beredd på att höra ordet ”Stau” (kö) många gånger på vägarna. Fredag-söndag är oftast de värsta trafikdagarna under sommaren. Düsseldorf brukar vara mittpunkten för många pendlare. Ett tips är därför att ha en GPS redo i bilen med trafikinfo som guidar dig från de röda vägarna. Denna kan ingå som ett tillägg hos hyrbilsfirman.

Bra standard och inga dolda kostnader

Oavsett om du hyr en mindre bilmodell eller en stor och flashig sådan, tummar man aldrig på komforten i Tyskland. Du kan med andra ord vara säker på att köra och sitta bekvämt tillrätta och få en bra och kvalitativ utrustning med den senaste tekniken. Tyskarna brukar inte köra med någon form av fulspel och ta ut mer i kostnad än vad du väntar dig.

Miljödekalen

Tänk på miljömärket när du kör i Tysklands städer, annars kan du tvingas betala böter på 80 EUR. Dekalerna köps på www.Umwelt-Plakette.de eller på TÜV-stationer.

Här hyr du bil i Düsseldorf

I Düsseldorf kan du hyra bil av många firmor på flygplatsen DUS eller på den mindre Weeze, där du till exempel kan hitta EuropCar, InterRent och Avis m.fl. Samtliga biluthyrningsfirmor på den stora flygplatsen ligger i ankomsthallen i terminal B där även den gemensamma parkeringen finns. Ett råd är att boka i förväg eftersom du annars kan få den otrevliga överraskningen att bli utan bil då alla är uthyrda. Detta råd är speciellt användbart under sommarsäsongen.

Inne i Düsseldorfs stadskärna finns det även hyrbilsmöjligheter vid Hauptbahnhof (Centralstationen) på Konrad-Adenauer-Platz.

Parkeringsmöjligheter

Düsseldorf har flera parkeringshus och platser där du kan stå med din hyrbil. Betalparkering på parkeringsplatser är dock det vanligaste alternativet. Vid Köningsallé hittar du också ett stort parkeringshus. I utkanten av staden finns det tillgång till gratisparkering.

  • Kvarteren Altstadt, Carlstad och Stadmitte är de dyraste ställena att parkera på. Du betalar nästan 3 EUR per timme måndag-lördag från 09:00-20:00.
  • Vid kvarteren Golzheim, runt Hauptbahnhof, Friedrichstadt, Oberkassel, Pempelfort och Niederkassel är priset en aning billigare. Räkna med 0,75 EUR/halvtimmen mellan 09:00 och 20:00 måndag-lördag.
  • I de övriga kvarteren brukar det kosta ca 0,75 EUR/halvtimmen, men både lördag och söndag brukar det vara gratis att parkera.

 

Att se i närheten av Düsseldorf

I Düsseldorfs omnejder ligger det många storstäder som är värda ett besök. Åk in till Köln och se Kölnerdomen, ta en tur till Beethovens museum och födelsehem i Bonn eller åk över till Holland för en dag. Du kan även ta ditt skidåkningshumör till högre nivåer och åka till Jever Fun Skihalle som ligger 20 minuter utanför centrum. Här finns det konstgjorda skidbackar året om. Ta också en biltur till det barockbyggda slottet Benrath från 1700-talet som är ett av Tysklands största och vackraste slott med frodiga trädgårdar att strosa runt i.

Nordirland är en spännande destination och har ett tumult förflutet med konflikter och envisa anhängare till självständighet. Men det är även ett otroligt rikt land rent natur- och kulturmässigt, inte minst i huvudstaden Belfast. På senare tid har turismen exploderat till Belfast och staden räknas numera som en toppdestination. Vi tar dig vidare till en komplett biluthyrningsguide så att du får ut det bästa möjliga av din resa.

Bästa tipsen för biluthyrning

Hyrbil kan bokas i förväg eller på plats på Belfast flygplats eller inne i staden. På Belfast City Airport kan du hitta en handfull biluthyrningsfirmor som Budget, Europcar eller Avis. Dessa ligger i ankomsthallen precis vid entrén. Flygplatsen har bara en terminal. Inne i centrum hittar du hyrbilar på Great Victoria Street. Här ligger även ett stort parkeringshus, Q-Park.

Tänk på vänstertrafiken!

Det första du bör tänka på när du hämtar en hyrbil i Belfast, är att den är högerstyrd och att det råder vänstertrafik i landet. Detta är emellertid inget du behöver avskräckas för, eftersom det brukar ta relativt kort tid innan du kommer in i leken. Det kan verka oroväckande i början, men inte svårare än att du tar det lite lugnt i början. Har du möjlighet kan du ju ”vänsterövningsköra” hemma först. Observera också att trafikskyltar visar avstånden i miles (1 mile = ca 1,6 km).

Hastighetsbegränsningar

  • På landsvägar råder 60 miles/h eller motsvarande 96 km/timmen
  • På motorvägar råder 70 miles/h eller motsvarande 112 km/timmen
  • I städer får du inte överstiga 30 miles/h eller 48 km/timmen

 

Parkering i Belfast

En stor fördel är att parkeringsmöjligheterna är många i Belfast, samt att det är ganska billigt att stå med bil (ca £1,10 – 2,40 i timmen). £1,10 är dock det vanligaste priset. Ofta brukar det till och med vara gratis efter kl. 18:00 på de flesta ställen. I utkanterna är det vanligt med gratisparkering dygnet runt. I stadskärnan kommer du både att ha parkeringsplatser på gatan samt en del parkeringshus till ditt förfogande. De bästa chanserna hittar du på Yorkgate. Det ska även till att nämnas att många sevärdheter, som muséer och liknande, har stora parkeringsmöjligheter vilket gör att det är smidigt att åka dit med bil.

OBS! Om gatan har en röd eller dubbelgul streckmarkering så är parkering förbjuden där.

Nyttja din hyrbil till utflykter

Det finns mycket att se och ta in i Belfast. Landsbygden är härligt grönskande och du kan även ta en tur till havet.
Åk med bilen till Titanic Museum. Fartyget som så tragiskt förliste 1912, byggdes nämligen på Nordirland. Museet har en stor parkering till gästernas förfogande. I närheten ligger även Titanic Studios som är mest känt för sin frekventa inspelning av Game of Thrones. Runt om Belfast och resten av Nordirland finns många inspelningsplatser från serien som du kan åka till. Ballingtoy Harbour och Larrybane är kända tillhåll där skådespelarna flängt omkring i sina utstyrslar. Platserna ligger ca 1 timme i nordlig riktning från Belfast.
Det har också blivit lite av en tradition för turister och nordirländare att bila runt den magiska sjön Lough Neagh. Ta med picknick och ta ett dopp om solen tittar fram.

Paris är en av världens mest besökta städer. Den står i centrum för kultur och affärsliv där de internationella besökarna sägs uppgå till cirka 30 miljoner varje år. Bland Paris huvudattraktioner ses det distinkta Eiffeltornet, basilikan Sacré-Coeur på Montmartre-kullen tillsammans med områdets målarkvarter liksom shoppingboulevarden Champs Elysée.

Paris invånarantal ligger runt drygt 2 miljoner och i de omgivande distrikten sägs ytterligare 11 miljoner människor vara bosatta. Därmed är det inte förvånande att biltrafiken i Paris är intensiv men om man vill ha Paris som utgångspunkt för längre strapatser är hyrbil ett bra alternativ.

Hitta hyrbil i Paris

Som den mångmiljonstad som Paris är finns det gott om biluthyrningsfirmor spridda över staden. Lättast är det att besöka någon av de firmor som ligger i klungor runt Paris sex stora järnvägsstationer.

I de sydliga delarna av Paris innerstad ligger järnvägsstationen Gare de Paris-Montparnasse. I sydöst hittas stationerna Paris Gare de Lyon och Paris-Bercy alldeles intill varandra på den västra sidan av Seine och om man korsar floden hittas Paris-Austerlitz. Järnvägsstationerna Paris-Nord och Gare de l’Est ligger nära varandra i de norra delarna och i nordväst hittas Gare Saint-Lazare.

Det går också bra att hyra bil direkt på flygplatsen. Oavsett om man flyger till Charles de Gaulle, Paris-Orly eller Beauvais-Tillé så är valmöjligheterna av prisklass och prestanda goda bland hyrbilarna. Att boka hyrbil i förväg är ofta ett lönsamt drag.

Bilkörning i Frankrike

Paris folktäthet gör bilkörning till något av en utmaning. Man gör ofta klokt i att låta bilen stå och använda kollektivtrafiken när man förflyttar sig i staden. Friheten som en bil ger när man utforskar landskapen utanför Paris är dock oslagbar.

Att köra bil i Frankrike särskiljer sig inte från Sverige i någon större grad. En av de stora skillnaderna är att Frankrike har vägtullar vilka ofta är placerade längs med motorvägarna. Om man vill undvika dessa och även få en chans att se Frankrikes pittoreska byar, så gör man klokt i att undvika vägarna med högt tempo.

Sevärdheter runt Paris

En dagstur från Paris finns mycket att se. Bland de mest anmärkningsvärda upplevelserna är kungapalatset Versaille som upprättades av solkungen Louis XIV. Palatset var även hem för Kung XVI och Marie Antoinette innan revolutionen tog fart.

I Giverny ligger Claude Monets hem vilket är en upplevelse för den konsintresserade såväl som för den med ett botaniskt intresse. För barnfamiljen är ett besök på Disneyland Paris ett måste.

I läderbyxornas och korvarnas förlovade land ligger München som en liten grön pärla. I september varje år kan man avnjuta varje stund av bayersk kultur genom att gå på oktoberfest och äta kringlor och dricka litervis med öl. Och det är bara en av många attraktioner som staden bjuder på.

München är Tysklands tredje största stad och har dessutom ett rikt fotbollsintresse eftersom Bayern München – den största klubben i Bundesliga spelar på hemmaarenan Allianz med röda färger. Staden är annars ansedd för att vara särskilt konstnärlig och här ligger flera av Tysklands konst- och designskolor.

Hyra bil i München

Visst är det trevligt att gå till fots i den mysiga stadsdelen men staden är stor och vill man inte få blåsor på fötterna eller helst vill undvika bussar och tunnelbana samt de många spårvagnar som staden har, kan man leta upp en hyrbilsfirma och hyra en bil. På Franz Josef Strauss – Münchens största flygplats finns det givetvis flera biluthyrningsfirmor att ta fasta på. Bokning på plats eller online – du bestämmer själv. Staden har även en mer avlägsen flygplats för lågprisflyg. Den heter Memmingen och trafikerar bl.a. Ryanair. Även här kan man hyra bil.

Ett annat förträffligt ställe som är en samlingsplats för biluthyrningsbolag är Münchens järnvägsstation – München Hauptbahnhof. Här har man ett brett sortiment till varierande prisklasser. Bilar är viktiga för tyskarna. Man ser även bilen som en statussymbol och kör gärna omkring i en stor och skinande Mercedes eller BMW.

Att tänka på när man kör bil i Tyskland

Detta gäller inte bara södra delen av landet utan hela Tyskland. De har inte fartbegränsning på motorvägarna som i Sverige och många kör snabbt. Mycket snabbt! Därför gäller det att hålla koll på andra bilister hela tiden och även om det kan vara kul att sprinta på Autobahn så bör man ta det en smula lugnt ibland.

Många tyska städer har även infört miljövänliga zoner och detta måste man komma ihåg då bara bilar med gröna dekaler får vistas där. Detta gäller i centrala delar av städerna och München ingår i det paketet.

Man kan köpa dessa dekaler, antingen via nätet eller hos tyska bilhandlare, verkstäder eller trafikmyndighetens kontor.

Portugals huvudstad har en rik historia då den varit befäst av allt från iberier till araber. Under kolonialtiden var Portugal framstående vilket ledde till att Lissabon snart blev Europas största handelsstad. Många av de gamla stadsdelarna finns fortfarande kvar och bland stadens mest populära sevärdheter finns världsarven Belémtornet och klostret Mosteiro dos Jerónimos

Hyra bil i Lissabon

Möjligheten att hyra bil i Lissabon är stor. I närheten av torget Rossio och järnvägsstationen med samma namn är biluthyrningsfirmor mångtaliga. En annan ”hot spot” av hyrbilsföretag är invid stationen Gare do Oriente och därtill finns ett stort antal firmor utspridda över stadskärnans övriga delar.

Lissabon-Portelas är Lissabons internationella flygplats som ligger någon mil från stadskärnan. Flygplatsen har samarbeten med många hyrbilsfirmor, både välkända namn och lokala företag. Bokning kan ske både i förtid eller vid ankomsten. Priset blir ofta fördelaktigt om man har bokat bil online när man anländer.

Att köra bil i Portugal

Biltrafiken i Portugal har liknande regler som i majoriteten av Europas städer. Man kör på höger sida, kör om på vänster sida, säkerhetsbälte skall användas och förarens körkort måste finnas i bilen.

Vad som kan kännas lite komplicerat är Portugals tullsystem. Landet använder sig av två olika slags tullar där den första är de vanliga tullbåsen som finns längs med motorvägarna. Det andra systemet är lite mer osynligt och det kan hända att turister inte ens inser att att de kört igenom en tull. Dessa tullar är elektroniska där registreringsnumret scannas och man betalar tullen i efterhand. Betalningen kan exempelvis ske hos biluthyrningsföretaget eller på ett av landets postkontor.

I Lissabon är parkeringsmöjligheterna längs med gator relativt få. I de flesta städer förekommer så kallade blå zoner där man har tillåtelse att parkera om man har införskaffat en gratis parkeringsskiva från polis eller trafikmyndighet.

Portugisiska rivieran och annat sevärt

Att hyra bil ger friheten att ge sig ut på dagsturer i distrikten kring huvudstaden. Längs kusterna finns mängder av små badstäder som frekventeras av både lokalinvånarna och turister. Bland de mest utmärkande orterna finns fiskeorten Cascai liksom Carcavelos och Estoril.

Sintra är en annan plats som är väl värd ett besök med sitt gamla slott och karga skönhet. Kulturlandskapet finns listat hos UNESCO och utsikten över Sintras bergmassiv beskrivs som hisnande.

Edinburgh är en trevlig stad med gamla anor. Näst efter London är Edinburgh Storbritanniens mest populära turistdestination och den skotska huvudstaden huserar en population på cirka en halv miljon invånare. Några av stadens välbesökta attraktioner är Caston Hill där parlamentet huserar, fortet Edinburgh Castle som sitter på en vulkanklippa i den gamla stadsdelen Old Town och shoppinggatan Princess Street.

Inom Edinburgh är kommunikationerna goda och någon bil behövs således inte. För den som däremot vill ta sig utanför stadskärnan rekommenderas hyrbil och platsen har många biluthyrare att välja mellan.

Här finns biluthyrning

Om du tar flyget till Edinburgh Airport så hyr du smidigt bil på flygplatsen. Du kan antingen boka redan innan du påbörjar din resa eller så bokar du direkt på plats av något av företagen. Flygplatsen har ett stort utbud av biluthyrningsfirmor som den samarbetar med, så du väljer med lätthet den standard och prisklass som passar dig.

Även inne i Edinburgh går det utmärkt att hyra bil på ett flertal ställen och utbudet av aktörer är ungefär detsamma som på flygplatsen. Vid den stora tågstationen Waverly Railway Station finns ett par olika uthyrningsföretag och en annan ”hot spot” av biluthyrningsfirmor finns invid Picardy Place, som ligger ett par hundra meter från Waverlystationen.

Regler för biltrafikanter

Bilkörning i Edinburgh och Skottland skiljer sig inte nämnvärt från att köra bil i Sverige. Den största skillnaden är naturligtvis att Storbritannien har vänstertrafik som konvention men det går alldeles utmärkt att köra bil där med ett utländskt körkort så länge som körkortet är giltigt. Förare från länder utanför EU har dock endast rätt att köra i landet under 12 månader.

Annat att ha i åtanke är att hastighetsbegränsningar anges i miles per hour (mph). Vanliga begränsningar är 30 mph (48 km/h) i städer, 60 mph (96 km/h) på landsvägar och 70 mph (112 km/h) på motorvägar.

Upplev Edinburghs omgivningar

Skottland är en magisk plats och det finns gott om trevliga turistmål att besöka inom ett bekvämt köravstånd från Edinburgh.

Inom en timmes köravstånd finns Glasgow, Skottlands största stad, som i folkmun kallas för Edinburghs storebror. En annan trevlig stad att besöka är kuststaden St. Andrews som ligger mellan Edinburgh och Dundee vid Nordsjön. I staden finns Skottlands äldsta universitet men mest känd är St. Andrews som golfens fader.

För natursökaren som kan tänka sig en längre biltur rekommenderas de skotska högländerna med bland annat Loch Ness och berget Ben Nevis.

Zürich är en stad vars stadshistoria går tillbaka till romartiden men platsen mänskliga historia är äldre än så. Idag är Zürich den största staden i Schweiz och den har blivit ett center för finanser och bankrörelser. Med sina låga skattesatser lockar Schweiz utländska investerare vilket har gjort Zürich till en världsstad, trots att den schweiziska populationen är relativt liten.

I Zürich finns ett överflöd av museum och kyrkor för turisten att besöka såsom Schweiz Nationalmuseum och den episka Grossmünsterkyrkan. Ett måste är att flanera runt i Altstadt (gamla stan) vid floden Limmat, där bland annat shoppinggatan Bahnhofstrasse ligger med sina förnäma butiker. Att ta linbanan med den röda bussen upp till Polyterrasse bjuder på en hisnande utsikt och en båttur på Zürichsjön brukar också värdesättas.

Hyra bil i Zürich

Om du endast tänker uppehålla dig inne i Zürich är hyrbil ingen nödvändighet då Zürichs transportsystem är så pass bra att du klarar dig utmärkt med det. Om du planerar att ta dagsturer i Zürichs omgivningar ger hyrbil den ultimata friheten och det går exempelvis att hyra bil vid den stora järnvägsstation Zürich Hauptbahnhof, som ligger i stadens centrala delar.

Om du flyger till Zürich Airport kan du med lätthet hyra bil direkt på flygplatsen. Den internationella flygplatsen är den största i Schweiz och inte förvånande finns det ett tiotal olika aktörer bland hyrbilsutbudet.

Köra bil i Schweiz

Att köra bil inne i Zürich kan kännas knepigt. Den historiska staden har vindlande gator som kan upplevas svårnavigerade och parkeringsmöjligheterna är inte optimala. I centrum finns många parkeringshus i vilka turister brukar rekommenderas att parkera. Att felparkera kan bli en kostsam historia men det bör noteras att det ofta är kostnadsfritt att parkera på Zürichs gatuparkeringar under sena kvällar och nätter. Hotellen brukar vanligtvis kunna erbjuda parkeringsmöjligheter.

Mest noterbart med att köra i övriga Schweiz är att det krävs en så kallad ”Autobahnvignette” för att köra på motorvägar. Det är en vägskatt som kostar några hundar kronor och som betalas i förskott. Betalningsbeviset är ett grönt klistermärke som ska sitta väl synligt i fönsterrutan.

Upplev Zürichs omgivningar

En turistmagnet nära Zürich är staden Luzern. Det är en medeltida stad med gamla kullerstensgator, en romantisk stadsmur och en festival som lockar hundratusentals människor varje år.

Naturupplevelser hör Schweiz till och bergmassivet Rigi, som ligger nära Luzern, är väl värd ett besök och likaså är Rhenfallet som är ett av Europas största vattenfall.

Våra mest populära destinationer

small

Landvetter

Från 299 kr/dygn

small

Linköping

Från 380 kr/dygn

small

Kiruna

Från 325 kr/dygn

small

Milano

Från 95 kr/dygn

small

Cleveland

Från 97 kr/dygn

small

Ängelholm

Från 330 kr/dygn